Gå till innehåll

Framtidens socialtjänst

Den 20:e maj 2025 fattade riksdagen beslut om en ny och förebyggande socialtjänstlag – för ökade rättigheter, skyldigheter och möjligheter. Den nya socialtjänstlagen träder i kraft 1:a juli 2025.

Man med hand och hjärta på bröstet.

Den nya lagen innebär bland annat att:

  • Socialtjänsten ska arbeta mer förebyggande och fånga upp behov innan de blivit för stora.
  • Socialnämndens förebyggande arbete mot brottslighet ska tydliggöras.
  • Socialtjänsten ska vara lättare att nå och få hjälp av när det behövs.
  • Socialtjänsten ska kunna erbjuda insatser snabbare genom att fler insatser kommer kunna undantas från individuell behovsprövning – detta för att insatserna ska komma tillräckligt snabbt, när behovet är som störst.
  • Socialtjänstens verksamhet ska ligga i linje med vetenskap och beprövad erfarenhet och kontinuerligt följas upp och utvecklas.
  • Socialtjänsten ska främja jämlika och jämställda levnadsvillkor.
  • Socialtjänsten ska inriktas på att enskilda ska leva ett värdigt liv och känna välbefinnande.
  • Socialtjänstlagen stärker också barnets rättigheter genom att den anpassas till barnkonventionen.

Omställningen till en ny socialtjänstlag är ett långsiktigt arbete som förutsätter att kommunen planerar både på kort och på lång sikt. Kommunen behöver prioritera i omställningsarbetet utifrån behov och tillgängliga resurser. För att kunna göra dessa prioriteringar påbörjade socialförvaltningen i december 2024 arbetet med en lokal läges- och behovsanalys. Då detta var genomfört påbörjades planering och arbete inför den omställning som behöver göras för att möta upp intentionerna i nya socialtjänstlagen.

Nya socialtjänstlagen och arbetet med omställningen till denna kommer inte att påverka befintliga insatser och beslut om bistånd utifrån socialtjänstlagen, till exempel hemtjänst eller särskilt boende. Dessa kommer att löpa på som vanligt.

Läs mer om en förebyggande, lättillgänglig och kunskapsbaserad socialtjänst nedan.

Kommunerna får nu ett tydligare och utökat förebyggande ansvar. Socialtjänsten ska arbeta förebyggande och kommuner kommer inte längre kunna bortprioritera tidiga insatser. Det förebyggande arbetet blir nu en del av kärnverksamheten för landets kommuner.

I den förebyggande socialtjänsten ingår bland annat att:

  • planera långsiktigt, både för brukaren och i verksamheten
  • erbjuda tidiga och förebyggande insatser
  • medverka i den kommunala samhällsplaneringen med sociala perspektiv, till exempel i frågor om bostadsförsörjning
  • erbjuda fler insatser utan individuell behovsprövning för ökad tillgänglighet och tidig kontakt med de som behöver stöd
  • utveckla och tillämpa kunskap om vilka insatser och metoder som faktiskt fungerar förebyggande

Den nya lagen ska bidra till att göra socialtjänsten mer lättillgänglig, sänka trösklarna för att få, och vilja ta emot insatser, samt möjliggöra att hjälp erbjuds innan behoven blir för stora.

Det ska vara lätt att komma i kontakt med socialtjänsten, till exempel genom att ta del av information och insatser digitalt.

Tillgängligheten handlar också om tillgängliga insatser, kunskap om olika gruppers behov och planering av verksamheten.

Genom den nya lagen kommer socialtjänsten även att kunna erbjuda fler insatser utan individuell behovsprövning, så att hjälpen kan komma innan problemen vuxit sig stora. I dag krävs oftast en längre utredning innan insatser kan erbjudas vilket riskerar att leda till att personen inte längre är benägen att ta emot stöd när det väl erbjuds.

En person som söker hjälp hos socialtjänsten måste kunna lita på att insatserna har avsedd effekt, på samma sätt som vi förväntar oss att en läkares metoder är vetenskapligt underbyggda.

Det blir krav på systematisk och löpande uppföljning av socialtjänstens insatser. För både statistik och uppföljningar är det avgörande att dokumentationen är strukturerad och bygger på nationellt enhetliga termer och begrepp, vilket den redan gör i socialtjänstens verksamhetsystem. Det ska också finnas rutiner för att förebygga, upptäcka och åtgärda missförhållanden i alla verksamheter.

Idag finns en nationell värdegrund inom äldreomsorgen. Enligt den ska socialtjänstens omsorg om äldre inriktas på att äldre personer får leva ett värdigt liv och känna välbefinnande. I den nya socialtjänstlagen ska den bestämmelsen gälla alla, inte bara gruppen äldre. Att enskilda ska få leva ett värdigt liv och känna välbefinnande blir ett av socialtjänstens övergripande mål.

Den nya socialtjänstlagen stärker barnets rättigheter genom att den anpassas till barnkonventionen. Barns och ungas rättigheter och intressen ska särskilt värnas så att de får utvecklas, kan vara trygga och delaktiga och ha inflytande över sitt liv. Utsatta barn ska alltid få det skydd de behöver.

Socialtjänsten ska ta hänsyn till barnets åsikter vid bedömningen av vad som är barnets bästa. Barnet har också rätt till information om sina insatser och socialtjänsten ska säkerställa att barnet förstår informationen.

För att förhindra att orosanmälningar faller mellan stolarna blir orosanmälningar digitalt sökbara i socialtjänstens verksamhetsystem.

Läs mer om stöd till familj, barn och ungdom: Familj, barn och ungdom | Gällivare kommun Länk till annan webbplats.

Här har vi samlat länkar som kan vara användbara för dig som vill läsa mer om den nya socialtjänstlagen och relaterade dokument:

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2025-06-02
Publicerad:
2025-05-06